Barion Pixel
Kosár
Monitor szemüveg véd a képernyőtől

Mi az a monitor szemüveg?

Mi az a monitor szemüveg?

Egyre többeket érintenek a számítógép képernyők okozta, különféle látás és szem panaszok.  Erre jelenthet megoldást  a monitor szemüveg.

A monitor szemüveg egy speciális lencsével ellátott, alapvetően dioptria nélküli (0 dioptriás) szemüveg, mely kiszűri a monitorok, számítógép képernyők és egyéb kijelzőkből sugárzó kék fénytartomány egy bizonyos szemre káros spektrumát, így jelentősen csökkenti a szemromlást és a Számítógépes Látás Szindróma (CVS) számos tünetét.

A leírás további részében minden fontos részletet megtudhatsz a problémáról és a monitor szemüvegekről mint megoldásról is.

Miért kell a monitor szemüveg és mire jó?

Ha azt érzed hogy a szemed a nap végére elfárad, bevörösödik, kiszárad vagy vagy hasonló problémákkal tapasztalsz, és naponta jelentős mennyiségű időt töltesz számítógép képernyője előtt, akkor jó eséllyel neked is a számítógép képernyőből sugárzó káros tartományba eső kék fény okozza ezeket a problémáidat és Te is a Számítógépes Látás Szindrómában szenvedsz.

A Számítógépes Látás Szindróma (Compuer Vision Syndrome = CVS) tünetei az alábbiak:

  • SzemvörösségSzem vörösség
  • Szemégés
  • Szemszárazság
  • Homályos látás
  • Látás romlás
  • Fejfájás
  • Fejzúgás
  • Dekoncentráció
  • Alvási nehézségek

A nagy energiájú Kék fény spektrum közvetlenül káros a szemre.  ráadásul Negatívan befolyásolja az agy melatonin termelését is.  A melatonin hormon a normál alvásciklusunkkat szabályozza mely, így nem lesz optimális, ami alvási nehézségekhez, alvászavarhoz is vezethet.

A Monitor szemüveg vagy más néven a kék fény szűrő szemüveg az ártalmas kék fény tartományt szűri ki, ami így nem jut be a szembe.  

Kinek javasolt a monitor szemüveg használata?

Mindenkinek javasolt a monitor szemüveget használnia, aki 2+ órát tölt egyhuzamban a monitor előtt!

A monitor szemüveg azoknak javasolt akik 2 óránál több egybefüggő időt töltenek a számítógép képernyői előtt. A jelenlegi digitális világban, ezt a mennyiséget nem kihívás elérni, sőt ennek inkább az ellenkezője a nagyobb kihívás.

Nagyon sokan dolgoznak naponta hosszú órákat a képernyők előtt, persze vannak akik szórakozásból teszik ugyanezt és éjszakákba nyúlóan játszanak. Nekik külön kategória született ebből a védő szemüvegből: a GAMER SZEMÜVEG.

A monitor szemüveg hatása

A kék fény szűrős szemüveg viselése több módon is segíthet enyhíteni a szemet fenyegető negatív hatásokat. Egyrész, ahogy fentebb már említettük, kiszűri az ártalmas kék fényt, de ezen felül a szemet érő légáramlatok, szemszárító, szemirritáló hatásától is megvéd, amik szinte minden légkondícionált irodában tapasztalhatóak.

A monitor szemüveg változatai

Jellemzően két féle számítógépes szemüveg kapható, már ami a monitor szemüveg lencse színét illeti:

Sárga színű lencsével ellátott szemüveg

Ennek előnye, hogy jobban szűri a kék fényt, hátránya viszont, hogy kissé “furán” néz ki, így amellett, hogy egy közösségi irodában nem igazán használható, de olyanok számára nem ideális akiknek fontos a színhű képmegjelenítés (pl grafikusok) vagy akit zavar, ha sárgában látja a világot.

Színtelen lencséjű monitor védő szemüveg

Ennek hátránya, hogy a sárga lencsével szemben minimálisan gyengébb a kék fény szűrése, előnye viszont, hogy teljesen hétköznapi szemüveg benyomását kelti, és nincs szín torzítása, csupán minimális mértékben melegebb színhőmérsékletűnek érezzük a látott képet, ami kifejezetten kellemes a szemnek.

Dioptria nélkül vagy dioptriával

A kapható monitor szemüvegek jellemzően 0 dioptriásak, azaz teljsesen semlegesek, diptria nélküliek.

Vannak gyártók akik dioptriás monitor szemüveget is készítenek, de ez elég ritka.

Ha valaki eleve szemüveges, akkor új szemüveg rendelésekor érdemes jelezni az optikusnak, hogy a szemüveget vonják be kék fény szűrő réteggel is.

Irodába és Gamereknek

A felhasználók körét tekintve két tábort lehet megkülönböztetni: irodai felhasználásra szánt monitor szemüvegek, ezek divatos elegáns, visszafogott dizájnt képviselnek, és színtelen lencsével ellátottak.

Gamer szemüvegek: a játékosonak pedig inkább az önkifejezőbb, színes, energikus formavilág, egyediség az ismertető jelük színes és színtelen lencsével egyaránt kaphatóak.

Milyen a jó monitor szemüveg?

A legfontosabb tulajdonsága nyilván valóan, hogy valóban szűrje a kék fényt. Ezen túl fontos szempont, hogy kényelmes és könnyű legyen, hiszen egész nap viseljük. És persze az sem árt, ha jól áll. Szerencsére számtalan formájú és fazonú kék fény szűrő monitor szemüveg kapható.

Monitor szemüveg árak

A monitor szemüveg árak márkától, a felhasznált anyagok minőségétől függően egy igen széles skálán mozoghatnak. Általában 5.000 Ft és 50.000 Ft között mozog az áruk.

Az általunk forgalmazott szemüvegek esetében törekszünk a jó ár érték arány betartására. Monitor szemüvegeink áraihoz kattints IDE.

Monitor szemüveg támogatás! (fontos infó itt)

A munkahelyek számára kötelező előírás, hogy a számítógépen dolgozók számára indokolt esetben védőszemüveget biztosítsanak, vagy legalábbis valamilyen mértékben támogassák annak megvásárlását.

Ha valaki irodában dolgozik és számítógépes munkát végez, akkor érdemes megkeresni a cég HR osztályát és jelezni ezt az igényt, így könnyen lehet, hogy akár teljesen ingyen is hozzájuthatunk egy ilyen monitor szemüveghez.

Fontos, hogy pontosan tájékozódjunk a támogatásról és az igénybevétel módjáról, lépéseiről. A legtöbb esetben ugyanis a számlát a cég nevére kell kiállítani a vásárlásánál és utólag fizeti ki a cég a támogatást a számla ellenében. Ilyen esetben ügyeljünk a helyes számlázási cím megadására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szupergyors és akár ingyenes szállítás

Aznapi szállítás, DPD futár, Foxpost csomagautomata

60 napos pénzvisszafizetés

Ha nem vagy elégedett, visszafizetjük a termék vételárát

1 év garancia a keretre és lencsékre

Ha eltörik, megkarcolódik, küldünk egy másikat

Ingyenes visszaküldés

Ha nem vált be, 60 napon belül ingyen visszaküldheted